Konstatering af tab
Konstateringen af tab forudsætter som udgangspunkt, at kreditor har foretaget indenretlige skridt (mulighederne inden for retssystemet) for at konstatere, at der foreligger et endeligt tab. Tab er eksempelvis konstateret ved debitors dødsfald, konkurs, rekonstruktion, frivillig akkord og forgæves fogedforretning.
Tabsfradraget forudsætter normalt altid, at handelsforbindelsen med debitoren er ophørt. Der kan dog være konkrete omstændigheder, der gør, at handelsforbindelsen er fortsat trods en manglende betaling.
Vurderingen, af om et tab er konstateret, afhænger i praksis ofte af fordringens (kravets) størrelse:
Der er således forskellige krav forbundet med konstateringen af, om et tab er endeligt, alt efter fordringens størrelse – desto større fordring, desto større krav til inddrivelsen heraf.
I forhold til krav mod konkursboer kan et tab fratrækkes på det tidspunkt, hvor der foreligger en erklæring fra kurator om størrelsen af den forventede dividende. Såfremt kurator skriver, at der ikke vil blive udbetalt dividende til simple fordringer, og at sådanne fordringer derfor kan afskrives som uerholdelige, vil der være tale om et konstateret tab.
Ved fordringer over kr. 10.000 er det altså et krav, at fordringen er forsøgt inddrevet ved en fogedforretning, før du kan få momsen tilbage.
Vi har hos Advokatfirmaet Kühnel stor erfaring med fogedforretninger og inddrivelse af fordringer, og vi hjælper dig gerne hermed.
Såfremt ovenstående giver anledning til spørgsmål, eller du ønsker yderligere information og/eller bistand til inddrivelse af fordringer, er du meget velkomne til at kontakte vores kontor på tlf. 98 35 7-9-13, hvor advokat Jacob Thorup Larsen er klar til at yde rådgivning.